Son olaylar dahil olmak üzere, bir çok olay yüksek eğitim sistemimizin ne derece başarısız olduğunu göstermektedir. Bu eğitim sistemi liselerden mezun olan yüksek zekalı insanları bir yarış içine sokarak onları doktor veya elektronik/bilgisayar mühendisi gibi yarış sonunda kazanılacak ödül olarak düşünülebilecek mesleklere teşvik etmektedir. Çünkü çok para ve emek... harcanarak kazanılan bir şeyin ödülünün büyük olması beklenmektedir. Dolayısıyla istisnalar kaideyi bozmamakla birlikte, üniversitelerden yüksek zekalı hukukçu, maden, malzeme, fizik, kimya, jeoloji, jeodezi mühendisliği gibi zeka gerektiren alanlarda mezun çıkmamaktadır. Bu ülkemiz için telafi edilemez büyük kayıptır.
Yüksek öğretim sistemimizin üniversite seçme sisteminden başlanarak yeniden ele alınması gerekiyor. Günümüz üniversite seçme sistemimiz çoktan seçmeli sorulara ve ezbere dayalı, küçük problemlerin çözümü konusunda başarılı kişileri öne çıkarmaktadır. Üniversite seçme sistemimiz uzun süreli sorular ve zeka unsurunu da ekleyecek şekilde esnek hale getirilmelidir.
Üniversite seçme sınavı üç seçenekli olmalıdır. Kişi bu üç seçenek den biri veya birkaçıyla üniversiteye başvurabilmelidir.
1- Üniversite seçme sınavı (ÜSS): Bu sınava lise mezunları girebilmelidir. Bu günkü üniversite seçme sınavı ile aynıdır.
2- Üniversitelerin orta öğretim başarı notu ile seçim (ve/veya ardından yapılan sınav) ile kendi öğrencisini kendi seçmesi. Bu öğrencilerin lise mezunu olması istenmelidir.
3- Üniversitelerin kendi yaptığı mülakatlar ile öğrenci üstün zekalı öğrenci almaları. Bu tür mülakatlara gireceklerden lise mezunu olmaları ve yaş sınırlamaları beklenmez.
Bir öğrenci eğer lise not ortalaması yüksek ise birden fazla üniversiteye ve bölüme başvurabilir, aynı zamanda ÜSS ye katılabilir. Bir diğer öğrenci sadece ÜSS ye katılabilir. Bir diğer öğrenci yüksek zekalıdır, hiçbir sınava girmeden üniversitenin kendi değerlendirmesi ile eğitim durumu ve yaşı dikkate alınmaksızın üniversiteye kabul edilebilir.
Üniversiteler her sene alacakları öğrencileri hangi oranla hangi yöntemle alacaklarını önceden belirleyeceklerdir. Ancak üniversiteler alacakları öğrenci kontenjanları için en az %30 unu ÜSS için , en az %5 unu üstün zekalı öğrenciler için ayırmaları zorunludur. Üstün zekalı öğrenciler için ayrılan kontenjanın maksimum sınırı olmalıdır(%10). Ancak kontenjanlar dolmaz ise diğer yöntemlerle öğrenci alabilir.
Sonuç olarak ülkemiz gelecekte iyi bir yere gelecek ise genç nüfusumuzu iyi kullanarak, ve bu genç nüfus içinden çıkabilecek üstün zekalı insanları iyi değerlendirerek olacaktır.